Priprema tjestanine

kuvanje

Kako izabrati tjesteninu?

Do svake vrste tjestenine došlo se selekcijom oblika, debljine i konzistencije koje su podesne za odgovarajuće recepte. Na primer, šuplji oblici tjestenina kao što su makarone su idealni za jela koja se zapeku u pećnici. Trakaste tjestenine (rezanci) i tjestenine sa rebrastom površinom su dizajnirani da se serviraju sa pripremljenim umacima preko njih. Uopšte, tanke tjestenine se najčešće serviraju sa začinjenim, pikantnim prelivima.

Kako se kuva tjestenina?

Tjestenina se kuva u velikoj količini vode. Potreban je jedan litar vode na svakih 100 g tjestenine. U ključalu vodu se dodaje mala količina soli (8-10 g na svaki litar vode) i kašika ili dvije ulja. Vrijeme kuvanja je promenljivo i zavisi od vrste tjestenine koja se kuva. Osušena tjestenina napravljena od durum pšenice uvek se poslužuje »al dente«. Italijanski izraz »al dente« znači savršeno kuvanu testeninu. U prevodu to znači »čvrsta pod zubima«, čime se misli da tjestenina treba da je čvrsta da se može zagristi. Da bi ste proverili da li je tjestenina skuvana pred kraj kuvanja često je probajte i kada je po vašem ukusu prestanite da je kuvate.

Kako jesti tjesteninu?

Postoje različita mišljenja treba li tjesteninu jesti iz tanjira ili činija ali čvrstih pravila nema, pa se može poslužiti na oba načina. Veliki plitki tanjiri su idealan izbor. Ako se u recepturi preporučuje parmezan ili neka druga vrsta tvrdog sira, narendajte ih prije samog obroka i poslužite u maloj činiji sa kašikom tako da svako može uzeti po želji. Tjestenina se tradicionalno jede jednom viljuškom. Dugački oblici tjestenine lako se jedu ako su prethodno preliveni umakom. Važno je na viljušku namotati samo malu količinu testenine.

Koja vina poslužiti uz tjesteninu?

Nemoguće je preporučiti jedno vino koje bi odgovaralo uz sva jela od tjestenine, ali postoje neka opšta pravila kojih se možete pridržavati. Koristite li za pripremu umaka neko vino, odaberite za kuvanje kvalitetno vino a ostatak poslužite uz jelo. Mnogi umaci za testeninu začinjeni su bjelim lukom i čilijem a neki se poslužuju sa zrelim parmezanom ili nekim drugim tvrdim sirom, sa takvim umacima poslužuje se jako vino. Bjela vina poslužuju se uz umake od riba, školjki i račića a crna vina uz umake od crvenog mesa, živinskog mesa i divljači.

S preporukom Duga tjestanine

logo duga

Kontaktirajte nas

DOO Duga
Svetog Save bb, Bratunac
Tel/Fax: +387 56 411 021
Mob:      +387 65 627 880
Pošaljite nam mail